Etykiety

czwartek, 16 października 2014

Tarta z porów

Składniki:
  • 2 pory
  • Farsz
  1. 3 jajka
  2. opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  3. sol
  4. pieprz
  5. gałka muszkatołowa (1/4 do 1/2 łyżeczki)
  6. 100g startego sera (na grubych oczkach)
  • Ciasto
  1. szklanka maki pszennej
  2. 3 czubate łyżki grubej żytniej maki (najlepiej 2000)
  3. pół łyżeczki soli
  4. łyżeczka proszku do pieczenie lub sody 
  5. 1/3 kostki masła
  6. trochę wody
Przygotowanie:
     Składniki na ciasto wymieszać. Odstawić na resztę czasu przygotowań do lodówki. Podsmażyć pory pokrojone w talarki. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Gdy pory będą gotowe i piekarnik będzie nagrzany wstawić ciasto na 7-10 min.
Farsz: - wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jak ciasto się podpiecze to wyjąć i wyłożyć na nie pory i zalać farszem. Wstawić na około 40 min do piekarnika.


Źródła: 
ciasto - http://pat-elnia.blogspot.com/
farsz - http://ugotuj.to/ugotuj/30958779/tarta+z+porami/p/