Etykiety

sobota, 21 marca 2015

Pieczone mięsa do chleba

Składniki:


Szynka:

  1. kawał szynki b/k
  2. śliwki/ porzeczki/żurawina (mrożone lub suszone, można też wymieszać)
  3. przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • można też trochę mielonego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • oliwa

Schabowy:

  1. kawał schabowego b/k
  2. 2-4 ząbki czosnku
  3. śliwki/ porzeczki/żurawina (mrożone lub suszone, można też wymieszać)
  4. przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • można też trochę mielonego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • oliwa

Pierś z kurczaka:

  1. duża podwójna pierś z kurczaka
  2. przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • kurkuma
  • czosnek

Przygotowanie:
     Każde z mięs umyć, oczyścić i przyprawić.  Czosnek, liście i ziele angielskie najlepiej powciskać w nakłute nożem dziurki w mięsie. Obrać oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na 24 h.
     Schab i szynkę pakować w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach około 1,5h.
     Pierś z kurczaka zwinąć w rulon i dobrze ścisnąć, 3 razy owinąć w folię dość dokładnie zachowując uzyskany kształt, okręcić sznurkiem żeby trzymało kształt. Piec 25 - 40 min.