Etykiety

niedziela, 17 maja 2015

Czekoladowo porzeczkowe babeczki na imieniny

Składniki:

  1. czarne porzeczki (mrożone lub świeże, nie trzeba rozmrażać)
  2. 2 szklanki mąki pszennej (lub szklanka mąki pszennej i szklanka mąki ryżowej)
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  5. łyżeczka sody
  6. 100 g masła
  7. 2 jajka
  8. 2 łyżki kakao
  9. tabliczka czekolady


Przygotowanie:
     Suche składniki dobrze wymieszać (mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia).
1/5 -1/4 tabliczki czekolady pokroić w kosteczkę i zostawić na posypkę. Rozpuścić masło, dodać pozostałą czekoladę, dodać jajka jak masło chwilę przestygnie, bardzo dobrze wszystko wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody. Wyłożyć warstwy do foremek: ciasto, porzeczki, ciasto, posypać czekoladą i kilkoma porzeczkami.
     Piec w 180 stopniach około 20-30 min.