Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka sody
- <3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 50 ml kawy (zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej 50 ml wody)
- 3/4 szklanki mleka torebka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 2 jajka (zamiennik)
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (termoobieg 180).
Do miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia i wymieszać z cukrem i solą. W garnku stopić masło, zdjąć z ognia, wlać kawę, wymieszać rózgą i trochę ostudzić. Następnie dodać mleko, cukier waniliowy, na koniec jajka i wszystko dobrze wymieszać.
Czekoladę drobno posiekać. Mąkę dodawać stopniowo do masy maślanej i mieszać, aż zużyjemy całą mąkę. Ciasto wymieszać z 50 g czekolady. Masę wyłożyć do papierowych foremek do pieczenia (polecam wlewać do silikonowej formy) i posypać resztą czekolady. Ciastka piec około 20 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.