Etykiety

sobota, 14 kwietnia 2018

kawowe muffiny

źrodlo: http://www.slodkieslone.pl/kawowe-muffinki-z-czekolada

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka sody
  • <3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 50 ml kawy (zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej 50 ml wody)
  • 3/4 szklanki mleka torebka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 jajka (zamiennik)
  • 100 g gorzkiej czekolady 


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (termoobieg 180).

Do miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia i wymieszać z cukrem i solą. W garnku stopić masło, zdjąć z ognia, wlać kawę, wymieszać rózgą i trochę ostudzić. Następnie dodać mleko, cukier waniliowy, na koniec jajka i wszystko dobrze wymieszać.

Czekoladę drobno posiekać. Mąkę dodawać stopniowo do masy maślanej i mieszać, aż zużyjemy całą mąkę. Ciasto wymieszać z 50 g czekolady. Masę wyłożyć do papierowych foremek do pieczenia (polecam wlewać do silikonowej formy) i posypać resztą czekolady. Ciastka piec około 20 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.