Etykiety

sobota, 14 kwietnia 2018

mini tarty z musem czekoladowym

źrodlo: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Mini-tarty-z-musem-czekoladowym.html

"Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
Składniki na mus:
  • 250 g tłustego sera
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (przestudzoną). Foremki smarujemy masłem, wykładamy je ciastem (nakłuwamy widelcem) i wypełniamy musem czekoladowo serowym. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Góra musu zrobi się lekko twarda jak skorupka, popęka, a pod nią będzie półpłynny mus. Babeczki lepiej napełniać musem do ¾ wysokości, bo troszkę urośnie. Ja proponuję podawać jeszcze ciepłe babeczki z bitą śmietaną i czekoladą."