- 12 udek z kurczaka
- słoik suszonych pomidorów (lub suszone suche pomidory + oliwa z oliwek)
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Oddzielić udka z kurczaka od kości i zdjąć skórę, rozprostować i ponacinać tak żeby były dość płaskie plastry. Suszone pomidory (mniej więcej tyle ile udek) pokroić w paseczki. Wyciąć 12 kawałków z folii spożywczej w którą zawinięte zostanie mięso. Na filii rozsmarować oliwę (około łyżeczkę, posypać solą i pieprzem. Na każdej z folii ułożyć plastry mięsa, następnie położyć po około 5 pasków suszonych pomidorów, można też trochę oliwy. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Zwinąć w ruloniki mięso i obwinąć folię, zwinąć na końcach jak cukierki. Podsmażyć około 5 min z każdej strony mięso w folii, bez tłuszczu na patelni. Piec w rozgrzanym piekarniku około 45 min lub godzinę.
Wyśmienicie smakują z pieczonymi ziemniakami i marchewką.