Etykiety

niedziela, 25 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki (dwie formy żaroodporne):

  1. 1,5 kg ziemniaków
  2. 250g śmietany (18% lub 30%)
  3. 4 jajka
  4. 1 ostra papryczka 
  5. 100g żółtego sera
  6. kilka plasterków boczku
  7. pół kostki serka pleśniowego
  8. łyżka suszonego/świeżego rozmarynu
  9. 2 ząbki czosnku
  10. masło
  11. sól
  12. pieprz


Przygotowanie:
     Obrać i pokroić w cienkie plasterki ziemniaki. Obgotować 2-3 min. Dobrze odcedzić.  Posolić. Resztę składników dobrze wymieszać (pokroić (papryczkę i ser pleśniowy), zetrzeć na tarce (ser), przecisnąć przez praskę (czosnek)) i doprawić. Przełożyć ziemniaki na wysmarowane masłem formy. Zalać  zalewą. Piec w 200 stopniach 45 min.