- 300 g sera cheddar
- szklanka mleka
- 3,5 szklanki buliony
- trochę boczku
- kromki chleba
- 3 ząbki czosnku
- mrożonka warzywa wiosenne
- 2 żółtka
- kostka rosołowa/udko lub ćwiartka z kurczaka
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zetrzeć ser na drobnych oczkach i zalać mlekiem, odstawić na około 1h. W między czasie przygotować bulion.
Bulion opcja zimowa: zagotować 1/2 opakowania mrożonki warzyw wiosennych 2 ziela angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 udko lub kostka rosołowa. Zmiksować na gładką masę ( nie zapomnieć wyjąć liść i ziele angielskie przed miksowaniem).
Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Boczek zdjąć z patelni i odłożyć.
Na tej samej patelni podsmażyć na maśle pokrojony w kostkę chleb, dodać przeciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć całość.
W kąpieli wodnej zagotować ser z mlekiem, tak żeby powstała jednolita masa. Dodać bulion i boczek. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i dodać jedno żółtko, dobrze wymieszać, dodać kolejne i dobrze wymieszać. Można jeszcze chwilę pogotować.