Etykiety

niedziela, 15 lutego 2015

Zupa serowa

Składniki:

  1. 300 g sera cheddar
  2. szklanka mleka
  3. 3,5 szklanki buliony
  4. trochę boczku
  5. kromki chleba
  6. 3 ząbki czosnku
  7. mrożonka warzywa wiosenne
  8. 2 żółtka
  9. kostka rosołowa/udko lub ćwiartka z kurczaka
  10. masło
  11. sól
  12. pieprz


Przygotowanie:
     Zetrzeć ser na drobnych oczkach i zalać mlekiem, odstawić na około 1h. W między czasie przygotować bulion.
     Bulion opcja zimowa: zagotować 1/2 opakowania mrożonki warzyw wiosennych 2 ziela angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 udko lub kostka rosołowa. Zmiksować na gładką masę ( nie zapomnieć wyjąć liść i ziele angielskie przed miksowaniem).
     Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Boczek zdjąć z patelni i odłożyć.
     Na tej samej patelni podsmażyć na maśle pokrojony w kostkę chleb, dodać przeciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć całość.
     W kąpieli wodnej zagotować ser z mlekiem, tak żeby powstała jednolita masa. Dodać bulion i boczek. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i dodać jedno żółtko, dobrze wymieszać, dodać kolejne i dobrze wymieszać. Można jeszcze chwilę pogotować.