Etykiety

niedziela, 22 lutego 2015

Pierś z kurczaka w musztardowym sosie

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka płynnego miodu
4 łyżeczki musztardy
opakowanie śmietany 18%
4 marchewki
czerwona ostra papryczka
3 ząbki czosnku
ziemniaki
tymianek
oliw
a z oliwek
pieprz
sól

Przygotowanie:
     Pierś z kurczaka umyć, pokroić w dość duże kawałki, osolić z obu stron i podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić (ziemniaki w grube talarki, marchewkę  w paseczki). Osolić i obtoczyć w oliwie i tymianku. Składniki na sos (miód, śmietana, musztarda, tymianek, pieprz) dobrze wymieszać. Ziemniaki obsypać pokrojoną w talarki papryką i czosnkiem. Piec około 45 min w 200 stopniach.