Na podstawie przepisu z Moje wypieki:
Składniki:
sernik:
60 dkg półtłustego twarogu
2 opakowania XXL cukru waniliowego (43g)
50g cukru pudru
50g cuktru trzcinowego
4 jajka
1 żółtko
1 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki mąki
(teoretycznie powinna być śmietana 300g,
ale nie dodałam, sernik wyszedł bardzo gęsty ale smaczny)
dekoracja:
300 g żurawiny (może być mrożona)
100 g cukru
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie sernika:
Zblędować twaróg aż zacznie być jednolitą masą. Dodać pozostałe składniki i zblędować chwilę na jednolitą masę (nie za długo żeby nie napowietrzyć).
Wlać do nie za dużej formy. Wstawić do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piec w kąpieli wodnej (wstawić formędo większej blachy z wrzątkiem) około 50 min. Potem następne 10 min monitorować. Jeśli lekko uchylać dzrzwiczki od piekarnika sernik zacznie opadać.
Mus żurawinowy:
Podsmażyć żurawinę z cukrem aż owoce zmiękną. Następnie przetrzeć przez sito (zblędować?)