- 0,6 kg śledzi
- 1 łyżka miodu zwykły nie smakowy
- 2 cebule
- 15-20 dkg pieczarek
- 1 łyżeczka majeranku
- ocet
- 100 ml oleju
- Koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zalać woda i octem (okolo 2 łyżek na 2 szklanki) opłukane śledzie, wstawić do lodówki. Po 2 godzinach wymieć zalewę, powtórzyć to 2 -3 razy.
Na patelni zeszklić cebulę. Usmażyć pieczarki pokrojone w talarki (na dość szybkim ogniu). Zmieszać raze oraz dodać pozostałe składniki: 1,5 łyżki octu, majeranek, olej, sól, pieprz, miód.
Do miski włożyć pokrojone śledzie w 1 cm paski, przestygnięty sos dodać do śledzi i wymieszać.