Etykiety

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Śledzie po kaszubsku

Składniki:


  • 0,6 kg śledzi
  • 1 łyżka miodu zwykły nie smakowy
  • 2 cebule
  • 15-20 dkg pieczarek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ocet
  • 100 ml oleju
  • Koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Zalać woda i octem (okolo 2 łyżek na 2 szklanki) opłukane śledzie, wstawić do lodówki. Po 2 godzinach wymieć zalewę, powtórzyć to 2 -3 razy.
Na patelni zeszklić cebulę. Usmażyć pieczarki pokrojone w talarki (na dość szybkim ogniu). Zmieszać raze oraz dodać pozostałe składniki: 1,5 łyżki octu, majeranek, olej, sól, pieprz,  miód.
Do miski włożyć pokrojone śledzie w 1 cm paski, przestygnięty sos dodać do śledzi i wymieszać.