Składniki:
- 200 g zmielonych migdałów blenderem (wychodzą dość duże drobinki)
- 70 g mąki ryżowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przyprawy piernikowej kamis
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g miodu
- 80 g oleju kokosowego
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Masło
roztopić w garnuszku z miodem. Utrzeć zółtka. Wszystkie składniki połączyć w
kolejności: do suchych dolać masło z miodem (byle nie było zaciepłe) a
następnie dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa jest bardzo krucha,
ciężko się ja wałkuje jak 1 placek wiec można po kawałku rozwałkowywać grube na
prawie 1cm plastry, wycinać pierniki i uważać przy przekładaniu bo są naprawdę
bardzo kruche.
Piec w 180 stopniach przez max 10 min. Wychodzi około 25 pierniczków.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/pierniczki_bezglutenowe/przepis.html