Etykiety

czwartek, 25 grudnia 2014

Bezglutenowe pierniki z małą ilością cukru

Składniki:
 
  1. 200 g zmielonych migdałów blenderem (wychodzą dość duże drobinki)
  2. 70 g mąki ryżowej
  3. 60 g mąki kukurydzianej
  4. 30 g mąki ziemniaczanej
  5. 1 łyżka przyprawy piernikowej kamis
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  7. 1 opakowanie cukru wanilinowego
  8. 100 g miodu
  9. 80 g oleju kokosowego
  10. 2 żółtka




Przygotowanie:
     Masło roztopić w garnuszku z miodem. Utrzeć zółtka. Wszystkie składniki połączyć w kolejności: do suchych dolać masło z miodem (byle nie było zaciepłe) a następnie dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa jest bardzo krucha, ciężko się ja wałkuje jak 1 placek wiec można po kawałku rozwałkowywać grube na prawie 1cm plastry, wycinać pierniki i uważać przy przekładaniu bo są naprawdę bardzo kruche.
      Piec w 180 stopniach przez max 10 min. Wychodzi około 25 pierniczków. 


Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/pierniczki_bezglutenowe/przepis.html