Etykiety

czwartek, 25 grudnia 2014

Ryba po grecku dla uczulonych na pietruszkę

Składniki:
 
2 duże marchewki
2 cebulki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
0,5 dorsza
mąka
bułka pszenna
1 jajko
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
     Cebulkę zeszklić i trochę podsmażyć. Dodać startą marchewkę i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy i 1,5-2 szklanki wody. Dusić. Gdy marchewka będzie miękka, zostawić na gazie aż woda wyparuje, dodać i wymieszać koncentrat pomidorowy.
     W między czasie dorsza pokroić w kawałki, posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć.
      Do naczynia włożyć rybę i przykryć marchwią. Odstawić do lodówki.