Etykiety

wtorek, 30 grudnia 2014

Ratatouille + serowe kotleciki z mielonego

Składniki:
  • Ratatouille:

  1. 3 cebule
  2. 2 marchewki (opcjonalnie, wydłuża znacznie czas przygotowania)
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 bakłażan
  5. 2 cukinie
  6. 4 papryki (w 2 lub 3 kolorach)
  7. puszka pomidorów
  8. 1 łyżeczka płaska soli sól
  9. 0,5 łyżeczki pieprzu
  10. 1 łyżeczka suszonej bazylii lub bazylia świeża

  • Mielone kotleciki z serem: 

  1. 0,5 kg mielonego wieprzowo-wołowego
  2. oliwa
  3. 1 cebula
  4. cynamon
  5. oregano
  6. 80 g startego żółtego sera
  7. 125g mozzarelli
  8. 2 żółtka
  9. pieprz
  10. sól
  11. bułka tarta


Przygotowanie Ratatouille:
      Podsmażamy cebulkę i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dodajemy plastry marchwi (3 mm). Dość długo dusimy aż marchewka zmięknie. Dodajemy w następującej kolejności pozostałe warzywa pokrojone w kostkę: bakłażana; cukinie, papryki, pomidory. Doprawiamy. Dusimy do miękkości.

Przygotowanie kotlecików:

      Cebule drobno kroimy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Lepimy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.