Składniki:
- Farsz
- 1 kg cebuli
- 1 kg ziemniaków
- 2x250g twarogu tłustego lub półtłustego
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- Ciasto (x2 lub x3 bo farszu wychodzi naprawdę dużo)
- 2,5 (spore) szklanki mąki pszennej typ 650 (ma wiecej glutenu wiec sie lepiej lepi)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy (lu 25dkg masla roztopionego)
- Szczypta soli
(mozna ciasto bez jajka wtedy dodac prawie wrzatek do ciasta)
Przygotowanie:
Ziemniaki najlepiej
dzień wcześniej ugotować i dobrze ugnieść, żeby nie było grudek. Cebulkę pokroić
w kostkę i dobrze zeszklić aż będzie zupełnie miękka. Pozostałe składniki
wymieszać, najlepiej zmiksować, tylko trzeba bardzo uważać na mikser, bo masa
jest bardzo gęsta. Zmiksować cebulę na papkę i dodać do reszty farszu. Dobrze
wymieszać. Farsz powinien być dość kleisty ale nie płynny.
Rozrabiamy
ciasto z wszystkich składników, do momentu aż będzie zupełnie gładkie. Wałkować
1/3, resztę na czas roboty przykryć, żeby nie podeschła. Rozwałkowywać dość
cienko - cieniej niż 1 mm. Nakładać farsz łyżeczką i zaklejać.
Gotować w wrzątku 5 min od wypłynięcia. Przechowywać posmarowane tłuszczem (olejem).
Podawać najlepiej podsmażone na patelni z zeszkloną cebulką
lub nieświąteczne z ketchupem.