Etykiety

czwartek, 25 grudnia 2014

Świąteczne ruskie pierogi

Składniki:

  • Farsz

  1. 1 kg cebuli
  2. 1 kg ziemniaków
  3. 2x250g twarogu tłustego lub półtłustego
  4. sól
  5. 1 łyżeczka pieprzu
  6. 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

  • Ciasto (x2 lub x3 bo farszu wychodzi naprawdę dużo)

  1. 2,5 (spore) szklanki mąki pszennej typ 650 (ma wiecej glutenu wiec sie lepiej lepi)
  2. 1 jajko
  3. 0,5 szklanki letniej wody
  4. 2 łyżki oliwy (lu 25dkg masla roztopionego)
  5. Szczypta soli

(mozna ciasto bez jajka wtedy dodac prawie wrzatek do ciasta)

Przygotowanie:

      Ziemniaki najlepiej dzień wcześniej ugotować i dobrze ugnieść, żeby nie było grudek. Cebulkę pokroić w kostkę i dobrze zeszklić aż będzie zupełnie miękka. Pozostałe składniki wymieszać, najlepiej zmiksować, tylko trzeba bardzo uważać na mikser, bo masa jest bardzo gęsta. Zmiksować cebulę na papkę i dodać do reszty farszu. Dobrze wymieszać. Farsz powinien być dość kleisty ale nie płynny.

      Rozrabiamy ciasto z wszystkich składników, do momentu aż będzie zupełnie gładkie. Wałkować 1/3, resztę na czas roboty przykryć, żeby nie podeschła. Rozwałkowywać dość cienko - cieniej niż 1 mm. Nakładać farsz łyżeczką i zaklejać. 

      Gotować w wrzątku 5 min od wypłynięcia. Przechowywać posmarowane tłuszczem (olejem).

      
      Podawać najlepiej podsmażone na patelni z zeszkloną cebulką lub nieświąteczne z ketchupem.