- 1 jajko
- pieczarka
- cebulka
- 8 oliwek
- 3 łyżki mąki
- szczypiorek
- 2 plasterki wędliny
- pomidor
- bułka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć pokrojoną w plasterki pieczarkę i pokrojoną w kostkę nie za drobno cebulkę. Dołożyć wędlinę, szczypiorek i oliwki i przyrumienić. Oddzielić żółtko od białka. Z białka ubić pianę. Żółtko wymieszać z solą. Dodać ubitą pianę do żółtka i 3 nie czubate łyżki mąki. Lekko wymieszać do jednolitej konsystencji widelcem. Wyłożyć na podsmażone warzywa na patelni. Podsmażyć, przełożyć na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć do ścięcia. Podawać z bułką posmarowaną masłem i pomidorem z pieprzem i solą.