Etykiety

środa, 1 lipca 2015

Omlet

Składniki (na 1 osobę):

  1. 1 jajko
  2. pieczarka
  3. cebulka
  4. 8 oliwek
  5. 3 łyżki mąki
  6. szczypiorek
  7. 2 plasterki wędliny
  8. pomidor
  9. bułka
  10. sól
  11. pieprz


Przygotowanie:
     Podsmażyć pokrojoną w plasterki pieczarkę i pokrojoną w kostkę nie za drobno cebulkę. Dołożyć wędlinę, szczypiorek i oliwki i przyrumienić. Oddzielić żółtko od białka. Z białka ubić pianę. Żółtko wymieszać z solą. Dodać ubitą pianę do żółtka i 3 nie czubate łyżki mąki. Lekko wymieszać do jednolitej konsystencji widelcem. Wyłożyć na podsmażone warzywa na patelni. Podsmażyć, przełożyć na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć do ścięcia. Podawać z bułką posmarowaną masłem i pomidorem z pieprzem i solą.