Etykiety

czwartek, 13 listopada 2014

2 syropy z wiśni/czarnej pożeczki + dżem

Składniki:
  1.  wiśnie 2 kg
  2.  cukier 1,5kg
  3. cytryna (opcjonalnie)






Przygotowanie:
     Umyć i wydrylować wiśnie. Zasypać cukrem. I dolać sok z cytryny. Odstawić do lodówki na minimum godzinę tak żeby puściło sok. Zagotować i gotować przez około 30 min.
Sposób I (gęsty syrop)
      Dobrze zblędować zagotowane wiśnie wlać do słoików.
Sposób II (klarowny syrop + dżem)
     Gęstą część przełożyć do słoików jako dżem a odcedzoną przez sitko wodę jako klarowny syrop do butelek.
     Odstawić do góry nogami do wystygnięcia.

     Syropy z czarnej porzeczki można przygotować tak samo według przepisu II, tylko nie dodawałam cytryny, porzeczka jest dość kwaskowa.