Etykiety

sobota, 22 listopada 2014

Flaki

Składniki (4 tortille):
2,5 kg żołądków
3 udka z kurczaka
5-6 marchewek startych na tarce na grubych oczkach
1/3 pora pokrojonego w talarki
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Zasmażka:
1/3-1/2 kostki masła
mąka

Przygotowanie:
      Umyć i wyczyścić żołądki. 2 razy przegotować wylewając wodę. Zobaczyć czy są czyste. 3 raz gotować 1 godzinę. Dodać  warzywa, udka, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Gotować 30-40 min. Ostudzić. Pokroić drobno kurczaka i odrzucić resztki dla pieska żołądki pokroić wzdłuż w paseczki. Doprawić: około 5 łyżeczek soli, 1-2 łyżeczki pieprzu, pół czubatej łyżeczki pieprzu cayenne, 1-2 czubate łyżki majeranku, 2-3 łyżeczki gałki muszkatołowej (może nawet więcej). Dosmakować wg uznania. Przygotować zasmażkę: roztopić masło na patelni i dodać mąkę, smażyć do zarumienienia. Następnie dodać trochę zalewę z flaków wymieszać i dodać do flaków. Gotować, aż żołądki będą całkiem miękkie (jeszcze około 30-40 min).
      Trzymać w lodówce.