2,5 kg żołądków
3 udka z kurczaka
5-6 marchewek startych na tarce na grubych oczkach
1/3 pora pokrojonego w talarki
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Zasmażka:
1/3-1/2 kostki masła
mąka
Przygotowanie:
Umyć i
wyczyścić żołądki. 2 razy przegotować wylewając wodę. Zobaczyć czy są czyste. 3
raz gotować 1 godzinę. Dodać warzywa,
udka, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Gotować 30-40 min. Ostudzić.
Pokroić drobno kurczaka i odrzucić resztki dla pieska żołądki pokroić wzdłuż
w paseczki. Doprawić: około 5 łyżeczek soli, 1-2 łyżeczki pieprzu, pół czubatej
łyżeczki pieprzu cayenne, 1-2 czubate łyżki majeranku, 2-3 łyżeczki gałki
muszkatołowej (może nawet więcej). Dosmakować wg uznania. Przygotować zasmażkę:
roztopić masło na patelni i dodać mąkę, smażyć do zarumienienia. Następnie
dodać trochę zalewę z flaków wymieszać i dodać do flaków. Gotować, aż żołądki
będą całkiem miękkie (jeszcze około 30-40 min).
Trzymać w lodówce.
Trzymać w lodówce.