Etykiety

sobota, 15 listopada 2014

Wege kebab z falafel

Mąż do żony: "To jest bez mięsa? Ty chyba już mnie nie kochasz"

Składniki:
  • Falafel:

  1. 400g cieciorki/ciecierzycy
  2. 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  3. 3-5 ząbków czosnku
  4. 2 małe cebulki/1 wieksza
  5. 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  6. (1 łyżka zmielonego kminu)
  7. (1 szklanka posiekanej natki pietruszki lub kolendry)
  8. 1 łyżeczka soli 
  9. pół łyżeczki czarnego pieprzu
  10. pół łyżeczki sody oczyszczonej
  11. 1 łyżka soku z cytryny
  12. olej

  • Bułka:

  1. 30 g drożdży
  2. 1 łyżeczka cukru
  3. 0,5 szklanki mleka
  4. 0,5 kg mąki
  5. 0,5 szklanki wody
  6. 1 łyżka oleju
  7. 1 łyżeczka soli


Przygotowanie bułki:
      W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i cukier. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć. W garnku nasypać mąki, dodać wodę, olej, sól i zaczyn. Wymieszać, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można np. wstawić w ciepłą wodę). Gdy ciasto urośnie podzielić na 4, każdą z części dobrze rozrobić, uformować w kulę i rozwałkować do 0,5-1 cm grubości. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-30 min. 

Przygotowanie falafela:

      Przez 24h namoczyć cieciorkę zalaną dużą ilością wody. Nie koniecznie musi stać w lodówce. Zmielić grubo (nie na pasztet) cieciorkę z przyprawami. Można dodać z tej odlanej wody ze 2 łyżki. Nakładać na łyżeczkę masę, docisnąć żeby powstała kulka i wrzucać  na głęboki olej(rozgrzanym do 180 stopni C) na patelnię, smażyć  do zarumienienia z obu stron. 

Podawać na przykład z sałatka wiosenną, sosem, ketchupem.