Mąż do żony: "To jest bez mięsa? Ty chyba już mnie nie kochasz"
Składniki:
Składniki:
- 400g cieciorki/ciecierzycy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 małe cebulki/1 wieksza
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- (1 łyżka zmielonego kminu)
- (1 szklanka posiekanej natki pietruszki lub kolendry)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
- Bułka:
- 30 g
drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
bułki:
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże i
cukier. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć. W garnku nasypać mąki, dodać wodę,
olej, sól i zaczyn. Wymieszać, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia (można np. wstawić w ciepłą wodę). Gdy ciasto urośnie podzielić na
4, każdą z części dobrze rozrobić, uformować w kulę i rozwałkować do 0,5-1 cm
grubości. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-30 min.
Przygotowanie
falafela:
Przez 24h namoczyć cieciorkę zalaną dużą
ilością wody. Nie koniecznie musi stać w lodówce. Zmielić grubo (nie na pasztet)
cieciorkę z przyprawami. Można dodać z tej odlanej wody ze 2 łyżki. Nakładać na
łyżeczkę masę, docisnąć żeby powstała kulka i wrzucać na głęboki olej(rozgrzanym do 180 stopni C)
na patelnię, smażyć do zarumienienia z
obu stron.
Podawać na przykład z sałatka wiosenną, sosem, ketchupem.
Podawać na przykład z sałatka wiosenną, sosem, ketchupem.