Etykiety

czwartek, 13 listopada 2014

Wytrawne ciasteczka z czosnkiem

Składniki:
  1. 400g maki żytniej chlebowej (lub 200 pszennej i 200 żytniej)
  2. 6-7 ząbków czosnku
  3. natka pietruszki
  4. masło 80g+30g
  5. 30g drożdże
  6. 1 szklanka mleka
  7. pół łyżeczki cukru
  8. sól


Przygotowanie:

     2 łyżki mąki, drożdże i letnie/cieple 3 łyżki mleka wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą mąkę, roztopione 30g masła, ciepłe/letnie mleko i sól  wymieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem. Odstawić na około 1,5 do wyrośnięcia. Masło wymieszać z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Rozwałkować wyrośnięte ciasto, rozsmarować masło, posypać pietruszką. Zwinąć w rulon i pokroić na 1 cm grubości talarki. Piec w 180 stopniach C przez około 20-30 min. 


Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/03/maslane-bueczki-z-pietruszka-i-czosnkiem.html