Składniki:
- 400g maki żytniej chlebowej (lub 200 pszennej i 200 żytniej)
- 6-7 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- masło 80g+30g
- 30g drożdże
- 1 szklanka mleka
- pół łyżeczki cukru
- sól
Przygotowanie:
2 łyżki mąki,
drożdże i letnie/cieple 3 łyżki mleka wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną
pracować. Pozostałą mąkę, roztopione 30g masła, ciepłe/letnie mleko i sól wymieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem.
Odstawić na około 1,5 do wyrośnięcia. Masło wymieszać z przeciśniętymi ząbkami
czosnku. Rozwałkować wyrośnięte ciasto, rozsmarować masło, posypać pietruszką.
Zwinąć w rulon i pokroić na 1 cm grubości talarki. Piec w 180 stopniach C przez
około 20-30 min.
Źródło: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/03/maslane-bueczki-z-pietruszka-i-czosnkiem.html