Etykiety

poniedziałek, 3 listopada 2014

Kluski quenelles z mielonym w pomidorach i sosem beszamelowym

Składniki:

  1. 1L mleka
  2. 240g kaszy mannej
  3. Kostka masła
  4. Mąka
  5. 4 jajka
  6. 2 lub 3 cebule
  7. Pól kg mielonego
  8. Koncentrat pomidorowy
  9. Krojone pomidory z puszki
  10. Sól
  11. Pieprz
  12. Gałka muszkatałowa
  13. Bazylia


Przygotowanie kluski:

     W garnku zagotować 2 szklanki mleka i 120g masła. Wsypać kasze manna i bardzo szybko mieszać aż zrobi się gęsta masa (1-2 min) odchodząca od brzegów garnka. Ostudzić.Dodać 4 jajka, sól i pieprz i bardzo dobrze wymieszać na jednolitą masę. Uformować kluchy i obtoczyć dokładnie w mące. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
     Cebule zeszklić na patelni na niedużej ilości oleju. Dodać mielone mięso. Doprawić solą, pieprzem i  bazylią. Jak mięso będzie już gotowe dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podsmażyć. Nałożyć na kluski w żaroodpornym naczyniu.
     2 czubate łyżki masła stopić w garnku, dodać 2 łyżki mąki i przesmażyć byli nie przypalić. Dodać  2,5 szklanki mleka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotować do zgęstnienia. Wyłożyć na przygotowane wcześniej kluski i mięso.
     Piec w piekarniku koło 30-40 min w temperaturze 180 stopni C.