Składniki:
- 1L mleka
- 240g kaszy mannej
- Kostka masła
- Mąka
- 4 jajka
- 2 lub 3 cebule
- Pól kg mielonego
- Koncentrat pomidorowy
- Krojone pomidory z puszki
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatałowa
- Bazylia
Przygotowanie kluski:
W garnku
zagotować 2 szklanki mleka i 120g masła. Wsypać kasze manna i bardzo szybko
mieszać aż zrobi się gęsta masa (1-2 min) odchodząca od brzegów garnka.
Ostudzić.Dodać 4 jajka, sól i pieprz i bardzo dobrze wymieszać na jednolitą
masę. Uformować kluchy i obtoczyć dokładnie w mące. Gotować w osolonej wodzie
do wypłynięcia. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Cebule
zeszklić na patelni na niedużej ilości oleju. Dodać mielone mięso. Doprawić solą,
pieprzem i bazylią. Jak mięso będzie już
gotowe dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podsmażyć. Nałożyć na kluski w
żaroodpornym naczyniu.
2 czubate łyżki masła stopić w garnku, dodać 2
łyżki mąki i przesmażyć byli nie przypalić. Dodać 2,5 szklanki mleka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Gotować do zgęstnienia. Wyłożyć na przygotowane wcześniej kluski i mięso.
Piec w
piekarniku koło 30-40 min w temperaturze 180 stopni C.