Etykiety

czwartek, 13 listopada 2014

Kotlety wege

Składniki:
  1.  cebula/por
  2.  marchew
  3.  dynia
  4.  czosnek
  5. kasza jaglana (1 szklanka)
  6.  mąka kukurydziana
  7.  pietruszka
  8. pieprz
  9. sól
  10. gałka muszkatołowa
  11. mąka/bułka tarta
  12. olej

Przygotowanie:
     W małej ilości tłuszczu udusić  startą marchewkę, dynię, cebulę lub por (drobno posiekane) i przeciśnięty czosnek. Ugotować  kaszę  jaglaną (najpierw przelać przez sito wrzątkiem aby straciła gorzki smak, można też przepłukać pod zimną wodą). Wszystko wymieszać, dodać kilka łyżek mąki kukurydzianej aby masa była zwięzła. Dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy. Obtoczyć w mące lub bułce tartej uformowane kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.