Etykiety

piątek, 14 listopada 2014

Tarta z cukinia i pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:
  • Cisto:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3-4 czubate łyżki  grubej mąki żytniej, typ 2000 lub wyższy
  3. 1/3 kostki masła
  4. woda
  5. sól

  • Farsz:

  1. cukinia
  2. puszka kukurydzy
  3. przyprawa słodka papryka
  4. sól

  • Pulpety:

  1. mięso mielone 0,5 kg
  2. bułka tarta
  3. cebula
  4. pomidory krojone z puszki
  5. koncentrat pomidorowy (~100g)
  6. ostropest plamisty (opcjonalne)
  7. 3 jajka
  8. cebula (1 duża lub 2 średnie)
  9. mleko (opcjonalne)
  10. pietruszka
  11. sól
  12. pieprz
  13. oregano
  14. bazylia świeża lub suszona


Przygotowanie ciasta:
      Mąkę pszenna i żytnia oraz twarde masło z lodówki, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy i ugniatamy ciasto dodają tyle wody żeby ciasto wyszło gładkie ale nie lepiące się  do rąk. Odstawiamy do lodówki.
      Po czasie 0,5-1 godziny wyjmujemy i rozprowadzamy na formie do tarty, po nakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach C przez 7-10 min.

Przygotowanie farszu tarty:
      Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w talarki, posypujemy sola i odstawiamy. Kukurydzę i przyprawy miksujemy na masę (nie dokładnie, mogą zostać kawałki lub nawet całe ziarenka kukurydzy). Płuczemy cukinie i czekamy aż odcieknie na sitku, potem dodajemy do kukurydzy i dobrze mieszamy. Pieczemy przez około 0,5h do momentu aż farsz zacznie wysychać i lekko się przypiekać.

Przygotowanie pulpetów:
     Mielony, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, 3 jajka, przesiany przez sitko ostropest plamisty, pieprz, drobno pokrojoną cebulkę (lub pół) i pietruszkę(oraz 0,5 szklanki mleka; jest to opcjonalne, może wymagać dodania więcej bułki tartej) mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy dodatkowo w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. W między czasie podsmażamy drugą cebulkę w garnku, dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i przyprawy, można lekko posolić. Kotlety wrzucamy do pomidorów i mieszamy, dolewamy troszkę wody, aby pulpety w połowie były przykryte, gotujemy.


 Źródło tarty: http://pat-elnia.blogspot.com/2014/07/szarlotka-warzywna-i-faszerowana.html