Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie mielonego szpinaku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek
- mięso wersja II
- 10 pałek z kurczaka
- czosnek
- boczek
- sól
- pieprz
- reszta
- ziemniaki
- marchewki
- oregano
- tymianek
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie mięsa wersja I:
Przepis z
blogu: z blogu
pat-elnia.blogspot.com http://pat-elnia.blogspot.com/2014/10/najlepszy-obiad-kurczak-ze-szpinakiem-i.html.
Zmodyfikowany tylko o dodanie ostrej papryczki.
Czyli rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy a potem nakładamy wcześniej podduszony i odparowany szpinak z czosnkiem i z papryką. Zawijamy.
Przygotowanie mięsa wersja II:
Pałki obtaczamy
w soli i pieprzu. Kroimy czosnek na plasterki. Miso wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i kładziemy na wierzch plasterki boczku.
Przygotowanie ziemniaków i marchewki:
Ziemniaki pokrojone w grube centymetrowe talarki. Marchewki na pół lub na 4 wzdłuż – tak żeby
nie były za grube. Obtaczamy w oleju i przyprawach.
Pieczenie:
Pieczenie:
Wszystkie
pieczemy około 180 st. I tu bardzo ważna uwaga z blogu pat-elnia.blogspot.com
trzeba często otwierać piekarnik, żeby
para wyszła (nigdy tak szybko nie upiekły mi się ziemniaki, zamiast czekać 1,5
i martwić się że nadal są surowe, a tu w 40
min były idealnie podpieczone :) ).