Etykiety

sobota, 1 listopada 2014

2 szybkie obiady z piekarnika

Składniki:
  • mięso wersja I
  1. 1 podwójna pierś z kurczaka
  2. 1 opakowanie mielonego szpinaku
  3. sól
  4. pieprz
  5. ostra papryka
  6. czosnek
  • mięso wersja II
  1. 10 pałek z kurczaka
  2. czosnek
  3. boczek
  4. sól
  5. pieprz

  • reszta
  1. ziemniaki
  2. marchewki
  3. oregano
  4. tymianek
  5. majeranek
  6. sól
  7. pieprz
  8. olej

Przygotowanie mięsa wersja I:

     Przepis z blogu:  z blogu pat-elnia.blogspot.com  http://pat-elnia.blogspot.com/2014/10/najlepszy-obiad-kurczak-ze-szpinakiem-i.html. Zmodyfikowany tylko o dodanie ostrej papryczki.  Czyli rozbijamy mięso, solimy i pieprzymy a potem nakładamy wcześniej podduszony i odparowany szpinak z czosnkiem i z papryką. Zawijamy.

Przygotowanie mięsa wersja II:

     Pałki obtaczamy w soli i pieprzu. Kroimy czosnek na plasterki. Miso wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i kładziemy na wierzch plasterki boczku. 


Przygotowanie ziemniaków i marchewki:

     Ziemniaki pokrojone w grube centymetrowe talarki. Marchewki na pół lub na 4 wzdłuż – tak żeby nie były za grube. Obtaczamy w oleju i przyprawach.

Pieczenie:

     Wszystkie pieczemy około 180 st. I tu bardzo ważna uwaga z blogu pat-elnia.blogspot.com trzeba często otwierać  piekarnik, żeby para wyszła (nigdy tak szybko nie upiekły mi się ziemniaki, zamiast czekać 1,5 i martwić się że  nadal są surowe, a tu w 40 min były idealnie podpieczone :) ).