Etykiety

sobota, 29 listopada 2014

Pierś z kurczaka w marchewce

Składniki:
 
  1. 4 średnie marchewki
  2. podwójna pierś z kurczaka
  3. 3 łyżki majonezu
  4. ziemniaki
  5. pieprz
  6. sól
  7. czosnek w proszku
  8. 2 ząbki czosnku
  9. Tymianek
  10. olej

Przygotowanie:
      Ziemniaki obrać pokroić w grube talarki (1 cm), dodać olej, sól, pieprz, tymianek i czosnek i wymieszać. Poukładać luźno na blasze, na papierze do pieczenia. Poukładać plasterki boczku i plasterki czosnku na ziemniakach. 
      Mięso umyć i dość drobno pokroić w kostkę (2x2 cm, 2x1 cm), dodać sól i pieprz i czosnek wstawić do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Obrać i zetrzeć marchewki na małych oczkach. Wtawić mięso do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.przykryte grubą warstwa startej marchewki i z nałożonym na gore, rozsmarowanym po całej powierzchni majonezem.
      Piec wszystko w 180 stopniach przez około 40 min, otwierając kilka razy piekarnim i na jakieś 10 -15 min przed zamienić miejscami mięso z ziemniakami (ziemniaki przełozyć na górę żeby się trochę zapiekły).